Achtergrond
RIO staat voor Registratie Instellingen en Opleidingen. Het is een landelijk register waarin onderwijsorganisaties zelf drie zaken vastleggen: hun onderwijsaanbod, de manier waarop ze zijn georganiseerd en hoe je met ze in contact kan komen. DUO en andere erkennende organisaties leggen in RIO (wettelijke) erkenningen en licenties vast.
RIO is zodanig ingericht dat het aansluit bij de praktijk van het onderwijs en niet enkel bij de papieren werkelijkheid van erkenningen, licenties en bekostiging. Dit betekent niet dat registraties zoals de onderwijserkenningen en -licenties die voorheen via BRIN, CREBO of CROHO werden beheerd, verdwijnen. Het betekent wel dat BRIN, CREBO en CROHO als zelfstandige registers verdwijnen. Alle informatie met betrekking tot erkenningen en licenties is te raadplegen via RIO. RIO is de toegangspoort tot een groot deel van de informatie over de organisatie van het Nederlandse onderwijs.
Alle onderwijsinformatie op één plek
Tot de komst van RIO was informatie over onderwijsaanbod, onderwijsinrichting en contactmogelijkheden voor onderwijsorganisaties niet op één plek terug te vinden. Dat gaf problemen. Bijvoorbeeld bij verzuimregistratie, het overdragen van leerlingen van de ene school naar de andere of bij het aanleveren van informatie aan Scholen op de kaart of Studiekeuze 123. RIO maakt het mogelijk om informatie vast te leggen in één registratie. Via deze registratie kan de informatie worden uitgewisseld met iedereen die deze informatie nodig heeft.
Geen begripsverwarring
Het kan gebeuren dat zaken die in feite hetzelfde zijn, in verschillende onderwijssectoren anders heten. Wat in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) bevoegd gezag heet, heet in het voortgezet onderwijs (vo) meestal schoolbestuur. En soms komt dit zelfs voor binnen een sector. Want wat bedoelen we nu precies met instelling? RIO lost dit soort begripsverwarring op met nieuwe, voor het onderwijs ondubbelzinnig herkenbare begrippen en definities.
Alles in eigen beheer
Onderwijsorganisaties hebben in RIO de controle over hun gegevens met betrekking tot de inrichting van hun onderwijs. Ze voeren die gegevens dus zelf in en zijn niet afhankelijk van administratieve of juridische processen van anderen.
Voor wie
In RIO worden gegevens vastgelegd van onderwijsorganisaties in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs. Deze gegevens zijn door iedereen te raadplegen via de website van het RIO Register. Daarnaast is de informatie ook beschikbaar als linked open data. Dat betekent dat het beschikbaar is voor iedereen die onderwijsinformatie wil afnemen. Denk aan DUO, gemeenten, de Inspectie voor het Onderwijs, uitgeverijen en leermiddelenleveranciers, toetsleveranciers, leveranciers van schooladministratiesystemen en leerlingvolgsystemen en studie- en schoolkeuzeplatforms. Denk daarbij aan toepassingen als Scholen op de kaart, Kiesmbo, Leeroverzicht, Studiekeuze123, Studielink, OSR Dienst Verwerkersovereenkomsten (DV) en Centraal aanmelden mbo (CAMBO).
Koppeling met andere registers
RIO is daarnaast gekoppeld aan een tweetal officiële registraties buiten het onderwijs. Onderwijslocaties zijn gekoppeld aan de Basisregistratie Adressen en Gebouwen, de BAG. Zo kunnen er nooit verkeerde of niet-bestaande adressen in RIO staan. En onderwijsbesturen zijn gekoppeld aan het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Statutaire gegevens van onderwijsbesturen in RIO kloppen daardoor altijd.